Bibimbap – FANCY

En ole kovinkaan syvällisesti vielä päässyt tutustumaan korealaiseen keittiöön, mutta ymmärtääkseni se nauttii maailmalla lähes yhtä suurta arvostusta kuin korealainen kosmetiikka (eli suurta, minkä myös opin vasta hiljan). Bibimbap on tunnettu korealainen ruoka, jota voisi kaikella rakkaudella myös mössöksi luonnehtia. Usein pöytäseurue tilaa sen jaettavaksi keskenään, ja se tarjoillaan valurautakulhossa, johon on kauniisti aseteltu kaikki erilaiset ainekset kastikkeineen toiselta puolelta paistetun kananmunan alle. Tämän jälkeen ruokailijat sekoittavat tämän kauneuden mössöksi ja nautiskelevat hyvillä mielin.

Tämä resepti on toistaiseksi ainut testaamani korealainen ruoka, mutta siitä tuli heti iso suosikkini. Ruoka toimii hyvin veganisoitunakin ilman kananmunaa. Jauhelihan sijaan käytän itse seitania, mutta sekaan voisi esimerkiksi ruskistaa tofukuutioita, härkistä, nyhtistä tai miksei vaikka tofunakkisiivuja, jos et säikähtänyt Jamie Oliverin paellagatea. Bibimbap siis valmistetaan tekemällä useita eri osia ruoasta ensin erikseen ja yhdistämällä ne lopuksi. Resepti on monivaiheinen, mutta ei mitenkään teknisesti vaikea, joten ryhdy rohkeasti hommiin! Tämä ruoka sopii hyvin myös kaverin kanssa valmistettavaksi.

Yleisainekset

  • Hiilarilisäke
  • Proteiini

Laita ensin keittymään 4 annosta riisiä. Myös kvinoa tai bulgur saattaisi sopia kivasti tähän ruokaan. Voit myös varata bibimbapia varten naposteluun tarkoitettua maustettua pilkottua merilevää, jota löytyy esimerkiksi etnisistä kaupoista, mutta tämä ei ole välttämätöntä. Valmista sitten erikseen seuraavat ruoan osat:

Valmista valmistamasi proteiini esimerkiksi paistamalla öljyssä ja mahdollisesti maustamalla maun mukaan. (Alkuperäisessä reseptissä jauheliha paistettiin seesamiöljyssä, soijakastikkeessa, valkosipulissa ja sokerissa.)

Miedosti maustettu pinaatti

  • 250 g  tuoretta pinaattia
  • 1 tl suolaa
  • 1,5 litraa vettä

Kastike pinaatille

  • 1 tl hienonnettua kevätsipulia
  • 0,5 tl hienonnettua valkosipulia
  • 0,25 tl suolaa
  • 1 tl paahdettuja seesaminsiemeniä
  • 1 rkl seesamiöljyä

Valmistus: Pese pinaatti ja leikkaa mahdolliset paksut lehtivarret pois. Kuumenna suolalla maustettu vesi kiehuvaksi. Lisää sitten pinaatti ja pidä sitä kattilassa noin 30 sekuntia. Kaada kuuma vesi pois siivilän avulla ja huuhdo pinaatteja siivilässä 1-2 minuuttia kylmällä vedellä. Puristele ylimääräinen vesi pois ja pilko pinaatti tarvittaessa pienemmäksi. Lisää kastikeainekset pinaattien joukkoon ja sekoita hyvin.

Mung-pavun idut

  • 350 g mung-pavun ituja (voit myös käyttää vähemmän riippuen paketin koosta)
  • 1 tl suolaa
  • 1,5 litraa vettä

Kastike iduille:

  • 1 tl hienonnettua kevätsipulia
  • 0,5 tl hienonnettua valkosipulia
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 tl paahdettuja seesaminsiemeniä
  • 1 rkl seesamiöljyä

Valmistus: Huuhtele idut. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää idut. Pidä ituja vedessä noin 1-2 minuuttia. Kaada vesi pois siivilän avulla, ja huuhtele ituja siivilässä 1-2 minuuttia kylmällä vedellä. Puristele ylimääräinen vesi pois. Lisää kastikeainekset ja sekoita hyvin.

Porkkanatikut

  • 120 g porkkanaa (=1 pieni porkkana)
  • 0,25 tl suolaa
  • öljyä

Valmistus: Kuori ja pilko porkkana mahdollisimman ohuiksi tikuiksi. Kuumenna pannulla öljy, lisää suola ja paista tikkuja korkealla lämmöllä 2-3 minuuttia.

Shiitakesienet

  • 100 g shiitakesieniä (tuoreita tai kuivatuista turvotettuja)
  • 0,25 tl suolaa
  • öljyä

Puhdista sienet ja siivuta ne ohuiksi siivuiksi. Kuumenna öljy pannulla korkeahkolla lämmöllä, lisää suola ja paista sieniä kunnes ne ovat kypsiä (2-3 minuuttia).

Kastike

  • 2 rkl gochujang-chilitahnaa (ks. Outojen Ainesten Ensyklopedia)
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 1 rkl sokeria
  • 1 rkl vettä
  • 1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
  • 1 tl etikkaa – esim. siideri- tai valkoviinietikkaa
  • 1 tl pilkottua valkosipulia

Valmistus: Sekoita kastikkeen ainekset yhteen.

Tarjolle asettelu: laita lautaselle tai kaikille yhteiseen kulhoon riisi, ja asettele sen päälle kasvikset, proteiini ja kastike sekä mahdollinen merilevä. Tarjoile, sekoita, nauti!

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s