Lapin-reissulaisen lämpöiset voileivät

lamminleipapieni

Huom! Marinoidut punasipulit tulee valmistaa jo etukäteen.

Käydessäni viime viikolla Lapissa törmäsin Rovaniemellä syystäkin suositussa ravintola Rokassa puolukkamajoneesiin, jota tarjottiin pienten makkaroiden kaverina tapastyyppisellä herkkulautasella. Kotiin päästyäni googlasin tämän itselleni uuden herkun, ja sehän olikin ilmeisesti kohtuullisen yleisesti tunnettu Lappi-juttu. Kysymys kuuluukin: miksi minulla kesti 30 vuotta löytää se? Majoneesi oli saatava heti testaukseen. Kokeilujen seurauksena liitin sen suunnittelemiini tulevan viikon lämpimistä voileivistä, ja se sopikin marinoitujen punasipulien kanssa yhteen mainiosti!

Kuvassa leipänä on käytetty vaalea perusleipää, mutta vähintään yhtä hyvin toimi myös Ruispalojen saaristolaisversio. Makkarana käytin Poutun Tofugrillereitä, jotka halkaisin ja paistoin pannulla. Nakit ovat yksinään aika kökön makuisia, joten maustoin niitä vielä cayenne-pippurilla, savupaprikalla ja mustapippurilla. Muiden ainesten kanssa ne toimivat ihan hyvin tässä reseptissä. (Tofugrillerit ovat muuten ihan samaa kamaa kuin Poutun Tofunakit, ne ovat ainoastaan isompia.) Tofunakkien sijaan voi hyvin käyttää esimerkiksi nude-nyhtökauraa, josta tulee ymmärtääkseni pakkauksen mukana tulevan reseptin mukaan tehtynä poronkäristysmäinen täyte. Tai laita leipien väliin jotain muuta lihamaista korviketta makusi mukaan!

Näistä leivistä tulee myös hyvää illanistujaisruokaa, ja niitä voi tarjoilla pienempinäkin suupaloina. Marinoidut punasipulit voi (tai oikeastaan täytyy) tehdä etukäteen, majoneesinkin voi tehdä valmiiksi. H-hetkellä tarvitsee vain käsitellä protsku ja kasata leivät. Rousk ja kippis!

Marinoidut punasipulit (resepti Paula Heinosen Vegeä-kirjasta)

  • 2 punasipulia
  • 0,5 dl siideriviinietikkaa
  • suolaa
  • mustapippuria

Siivuta punasipulit ohuiksi renkaiksi. Laita ne kaikkien muiden ainesten kanssa purkkiin, ravista hyvin, ja anna marinoitua vähintään muutaman tunnin ajan, mieluusti yön yli.

Puolukkamajoneesi

Survo puolukat haarukalla rikki. Valuta vesi pois ja sekoita ainekset yhteen.

Lisäksi tarvitset

  • Leipää maun mukaan
  • Haluamaasi protskua (esim. kasvisnakkeja, nyhtökauraa tai seitania)
  • Mahdollisesti mausteita protskun maustamiseen
  • Öljyä paistamiseen

Valmista haluamasi proteiini valmitsemallasi tavalla. Paahda leipä paahtimessa tai uunissa. Kasaa leivät ja nauti!

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s