Kasvimaidot, -jogurtit ja muut vegaaniset maitotuotteet

Kasvipohjaisten maitotuotteiden korvaajien määrä on jyrkässä nousussa, ja nykyään onkin helppo veganisoida reseptejä vain valitsemalla lehmänmaitotuotteen sijalle kasvisvaihtoehto. Suosittelen lämpimästi syynäysvisiittiä vegekylmähyllylle – useissa kaupoissa on jo keskitetty kaikki perinteisiä maitotuotteita korvaavat vegevaihtoehdot samalle hyllylle, mikä tekee niiden vahtaamisesta erityisen helppoa. Tässä kuitenkin pieni intro näihin tuotteisiin yleiskatsausta kaipaaville!

Maidot

Kasvimaitoja on nykyään hurja valikoima. Niitä löytyy niin soija-, kaura-, manteli-, cashew- kuin esimerkiksi hasselpähkinäpohjaisina, sokerittomina ja sokeroituina. Proteiinia ehdottomasti eniten on soijamaidoissa. Merkkien väillä on myös eroja, ja pidän itse esimerkiksi Alpron sokeritonta soijamaitoa paremman makuisena kuin Pirkan luomusoijamaitoa. Jotkut ovat hulluna kauramaitoon, mutta omasta mielestäni se on vähän hämärää. Vaniljasoijamaito ja hasselpähkinämaito käyvät erityisen hyvin esimerkiksi makeisiin smoothieihin ja vaikka drinkkeihin. Hasselpähkinämaidosta tulee myös ihanaa puuroa. Huomaathan kuitenkin osan maitojuomista sisältävän paljon sokeria.

Myös kaakaoita ja kylmiä kahvijuomia löytyy vegaanisina versioina. Kuuman kahvin sekaan suurin osa pitää sopivampana kasvimaitovalintana Oatlyn iKaffea.

Kermat ja muut

Kasvipohjaisia kermojakin on moneen lähtöön suolaiseen ja makeaan ruoanlaittoon. Itse olen nähnyt soija- ja kaurapohjaisia kermoja, toki muitakin voi löytyä. Suolaista kokkaamista helpottavat muun muassa monet valmiiksi maustetut kermat. Näillä kermoilla korvaa helposti lehmäkerman esimerkiksi kastikkeissa. Makeaa ruoanlaittoa ja leipomista auttavat vaahdotettavat kermat ja vaniljakastikkeet. Moni pitää enemmän kaurapohjaisen kuin soijapohjaisen kermavaahdon mausta; kokeilemalla löytyy oma suosikki.

Jotkut kasvikermat ovat todella jähmeitä ja ne pitääkin käytännössä puristaa purkista ulos. Tämä ei tarkoita, että ne olisivat pilalla, vaan se on vain niiden ominaisuus niiden ollessa jääkaappikylmiä.

Jogurtit

Kasvipohjaisia jogurtteja ja jogurtin tyyppisiä tuotteita on aivan valtava määrä. Niitä on lähinnä soija- ja kaurapohjaisina. Eniten proteiinia on soijapohjaisissa tuotteissa sekä kaurapohjaisessa Yosa Sport –kaurajogurtissa. Itse suosin lähinnä makeuttamatonta soijajogurttia ja -rahkaa, sillä maustetut tuotteet sisältävät usein aika paljon sokeria, toki ne ovat sitäkin maukkaampia. Miedommista maustetuista jogurteista tykkäävät ovat löytäneet Plantilta sopivia jogurtteja. Uusimpana tuotteena jogurttimarkkinoille on tullut kasvipohjainen kreikkalainen jogurtti. Itse vielä ole päässyt sitä maistamaan, joten en osaa vielä sanoa siitä mitään, mutta se saattaisi sopia esimerkiksi lämminten ruokien kaveriksi.

Juustot

Vegaaniset juustot ovat tällä hetkellä ehkä vielä ne haastavimmat korvattavat. Eri ihmisillä on omat suosikkinsa, mutta melko yleisen mielipiteen mukaan Cheezlyn juustot ovat kauheimpia ja toisaalta eniten positiivista kuulee wilmersburgerin pizzaraasteesta. Moni pitää myös Sheesen Blue Stylestä, joka imitoi sinihomejuustoa. Vegaaniset juustot maistuvat parhaalta osana ruokaa, ei yksinään. Ne ovat sulamisominaisuuksiltaan perinteisiä juustoja heikompia, eli jäävät esimerkiksi pizzoissa vähän kökön näköisesti alkuperäiseen muotoonsa. Moni kohentaa rakennetta sekoittamalla juustoraastetta kermaan sekä mahdollisesti oluthiivahiutaleeseen ja levittämällä tällaisen seoksen pizzan tai esimerkiksi lasagnen päälle. Myös kerma-oluthiivahiutale-seos toimii. Moni on ollut myös tyytyväinen tähän juustodippikastikkeen reseptiin.

Jäätelöt

Kaura- ja soijapohjaisia vegaanisia jäätelöitä ja sorbetteja on tarjolla eri mauissa ja sekä isommissa paketeissa että yksittäispakattuna. Itse tykkään enemmän kaura- kuin soijapohjaisesta jätskistä. Koita vaikkapa Pirkan herkkua mustaherukkajäätelöä tai omaa suosikkiani, Tötterön vadelma-chili-salmiakkijäätelöä!

_____

Vaihtoehtoja maitotuotteille siis on, ja ne ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti viimeisen vuoden aikana. Kannattaa kokeilla eri tuotteita eikä heittää pyyhettä kehään koko tuoteryhmän osalta, vaikka jokin tuote ei olisikaan mieleen. Toisesta merkistä tai mausta voi löytyä paremmin sopiva vaihtoehto. Intoa testailuun!

Advertisements

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s