Kookos-tomaattikeitto – NOPEA

tomaattikeittoPIENI.jpg

Tätä keittoa meillä tehdään, kun tarvitaan jotain pikaista ruokaa. Tutustuin reseptiin alun perin jonkin ruokalistat sisältäneen treeniohjelman kautta. Itselleni se on aina ollut tarpeeksi tukevaa ruokaa, kun olen lisännyt proteiinia tarpeeksi ja syönyt tarvittaessa ruisleipää lisänä.

Opin juuri, että tomaattimurskaa ilmeisesti pitäisi keitellä pitempäänkin, että sen maku pehmenee. Itsellenihän sitä on tarpeeksi keitelty siinä vaiheessa, kun se kuplii. Jos kuulut näihin pitkän kaavan keitonvatkaajiin, niin varmaankin kannattaa keitellä tomaattimurskaa itsekseen ja lisätä protskut ja kookosmaito tai -kerma loppuvaiheessa. Tiedätkö asiasta enemmän? Testasitko keitellä pitkään? Kerro siitä kommentissa!

Tässä ruoassa voit itse valita haluamasi kasvisproteiinin – itse tykkään lisätä tähän paistettuja maustamattomia tofukuutioita ihan vaan, koska niitä on usein kaapissa, mutta hyvin tähän kävisi esimerkiksi SoFinen (ex-Alpro) valmiiksi paistetut á la minute -tofupalat tai erilaiset maustetut tofut. Jos sinua ei haittaa soijasuikaleiden, härkiksen, nyhtökauran tai esimerkiksi Oumphin mahdollinen vettyminen tai hajoaminen keitossa, voit toki käyttää niitäkin. Jos käytät soijasuikaleita tai -paloja, suosittelisin niiden turvottamista ja öljyssä paistamista ja lisäämistä keiton päälle vasta tarjoiluvaiheessa.

Tofu kannattaa aina huuhdella, ja siitä voi ainakin vähän puristella nesteitä pois ennen käsittelyä. On olemassa jopa ihan tofupressejä, joilla tofua saa kuivemmaksi. Jos/kun pressiä ei ole, tofun voi myös laittaa painon alle vaikka lautaselle parin kirjan alle. Kuivana tofu imee paremmin mausteita itseensä, eikä se tofuliemikään nyt sinänsä mitään suurta herkkua ole. Nämä vinkit siis toimivat aina tofua käytettäessä, ei pelkästään tässä reseptissä.

Kuvassa on itse suolalla ja balsamicolorauksella maustettuja tofukuutioita. Tofun ruskistamisessa auttaa tarpeeksi alhainen hellan lämpötila (3-4 on meidän laitteilla ok), tarpeeksi rasvaa ja Teflon-pannu. Muuten mulla meinaa jäädä ruskistettu pinta pannun pintaan kiinni. Ruskistamisella maustamattomaan tofuun saa vähän eloa.

4 annosta

  • 2 minipurkkia tomaattipyrettä
  • 2-4 dl kookosmaitoa tai -kermaa
  • noin 1,5 kg tomaattimurskaa*
  • mausteita, esim. välimeren yrttiseos, rouhittua mustapippuria
  • valitsemaasi proteiinia, esimerkiksi tofua**
  • suolaa

*Voit hyvin käyttää esimerkiksi Pirkan valmiiksi maustettua tomaattimurskaa yhdistellen esimerkiksi chili- ja yrttiversioita. Tällöin et välttämättä tarvitse suolaa tai muita mausteita.

**Se, miten paljon haluat lisätä keittoon proteiinia, riippuu siitä miten tuhtia keittoa haluat. Itse pidän 100g/hlö miniminä; usein laitan SoFinen 250g:n tofupaketin kahden hengen keittoon eli tähän reseptiin kaksi pakettia.

Sekoita tomaattipyre, kookosmaito ja tomaattimurska yhteen ja lämmitä kiehuvaksi. Lisää (mahdollisesti paistetut) tofukuutiot tai muut proteiini. Mausta ja nauti!

Mitäs protskua meni keittoon?


4 thoughts on “Kookos-tomaattikeitto – NOPEA

  1. Sait mut nyt kommentoimaan, kun olen pitkään tomaattipohjaisia kastikkeita keittävää sorttia. Kokemus on osoittanut, että klassiset ruoanvalmistusmenetelmät toimivat mulle parhaiten. Siksi en osaa laittaa pikaruokaa. Se on myös syy, miksi aina uteliaana tutkin nopeita ohjeita.
    Mulla on tapana kuullottaa sipulit, valkosipulit sekä amhdolliset muuta maustevihannekset ja mausteet ja sen jälkeen lisätä liemi tai tässä tapauksessa tomaattimurska. Jos käytän tomaattipyrettä, lisään sen mausteiden perään, kuullotuksen loppuvaiheessa ennen lientä tai tomaattimurskaa. Jos käytän viiniä, lisään sen ensimmäisenä nesteenä. Jos käytän sekä kasvislientä että tomaattimurskaa, lisään murskan esnin eli 1) pyre, 2) viini, 3) tomaattimurska 4) liemikuutio/jauhe tai neste ja lopuksi vain välttämättömässä tarpeessa vettä. Tämä voi tulla kyseeseen esim. keitoksessa, mihin lisätään linssejä, jotka edellyttävät aika paljon nestettä.
    Asiaan: keittämisen aikana maut muhiutuvat, ainekset kypsyvät ja kastike tai keitto keittyy kokoon. Se tarkoittaa nesteen haihtumista ja makujen tiivistymistä. Makujen täyteläistyminen edelyttää aikaa. Tomaattikastikkeen tai keiton kohdalla pidän puolta tuntia miniminä.
    Kermapohjaiset keitot valmistuvat teoriassa nopeammin. Niissä minullakin kuitenkin vierähtää aikaa, kun keitän ensin lientä puolisen tuntia ja lisään kerman vasta loppuvaiheessa.

    Tykkää

    1. Hienoa, että kommentoit! Makueroa pitkän kaavan kautta keittämällä siis varmasti tulee. Laitan itse usein ruokaa resepteistä ja teen työläitäkin ruokia, mutta jotenkin en ole sattunut tekemään resepteistä tomaattipohjaisia keittoja ja kastikkeita, joten tämä oppi on jäänyt minulta väliin. Työläys on liittynyt useammin ainesten näpräilyyn kuten pilkkomiseen, paahtamiseen ja muuhun. Itsekin toki aina esimerkiksi kuullotan mahdolliset sipulit ennen muiden aineiden lisäämistä keittoon, mutta itse keittely on usein loppunut siihen, kun ainekset ovat kypsyneet tai lämmenneet, tai ainakin jäänyt paljon alle puolen tunnin. Täytyy ottaa pitempi keittely testailuun! Kiitos konkreettisista vinkeistä!

      Tuli vielä mieleen, että jos kaipaat nopeutusta ruoanlaittoon, niin ilmeisesti Vegekaupan La Bio Idean tomaattisose ei kaipaa niin pitkää keittelyä – näin sanoi ainakin Chocochili-vegaaniblogin pitäjä, joka toki itse pitää Turun Vegekauppaa. Lähteen luotettavuuden saat päättää itse, hihi 🙂 https://www.vegekauppa.fi/elintarvikkeet/tuote/la-bio-idea-passata-tomaattisose-luomu/8712153627103/

      Liked by 1 henkilö

  2. Jos haluaa tomaattikeittoa vielä ”pimpata”, niin tuoreet tomaatit tekee kanssa hyvää. Ensin niille kiehautus, sitten kalttaus eli kuorien poistaminen ja sitten keittelemään. Oman maun mukaan sitten tomaattitahnaa/murskaa lisäksi. Itse tuppaan tekemään ns.peruspohjan kuullottamalla sipulia, valkosipulia ja chiliä ja/tai inkivääriä, jolloin maut tasaantuu, sipuli vähän makeutuu ja keitosta tulee pehmeämmän makuista. Kuten kirjoitit, oman kikkailufiiliksen mukaan ☺ hyviä repetjeä, Anniina!

    Liked by 1 henkilö

    1. Kuulostaa tosi hyvältä! Ja olen nyt vakuutettu, että pitempään keittely parantaa makua 🙂 Tämä resepti on riisuttu ja pikainen versio juuri niitä päiviä varten, kun ei ole aikaa tai jaksamista tehdä mitään ylimääräistä, vaan ruokaa tarvitaan heti. Pimppaamalla saa kuitenkin vaikka mitä versioita! Inkivääri kuulostaa tässä mielenkiintoiselta lisältä, pitääpäs pistää se testilistalle. Kiitos, Anski, kun visiteerasit 🙂

      Liked by 1 henkilö

Jätä kommentti suitsyousherpa Peruuta vastaus